De boer op

Gepubliceerd op 23 maart 2019 om 19:45

Laarzen aan de achterdeur, overall aan de kapstok. Iedere ochtend vroeg op, zomer en winter, feestdag of niet. Eerst een rondje door de stal, vervolgens de kalfjes melk geven. Erna tussen de koeien, checken of alles in orde is, of ze allemaal op tijd de melkrobot zijn in geweest. De tractor op om de voermengwagen te vullen, een mix van gras, mais en soja. De koeien herkennen het geluid en lopen allemaal richting het voerrek. Zodra de wagen leeg is, is alleen het geluid van de voerrekken hoorbaar. Rustgevend, een tevreden gevoel voor de koeien en de boer. Vervolgens is het tijd voor de koeien om te herkauwen, vier keer het eten verteren. En dan het geluid van het hekje, tijd om naar buiten te gaan. Zo’n 7 tot 8 maanden per jaar, lekker in het gras liggen. Zolang het weer het toe laat zijn de koeien buiten. Ligplaatsen schoonmaken, nog een enkele koe die binnen is en even geaaid wil worden. ‘S avonds als het begint te schemeren is het tijd om de koeien binnen te halen, hun magen te vullen en uiers te legen. Ook de kalfjes hebben alweer dorst en honger. Na een laatste ronde door de stal zit de dag erop.

 

Midden in de nacht is er geloei, het kan wel eens een bevalling zijn. Even checken in de stal. De pootjes zijn te zien en het kalfje ligt in stuitligging. Dat betekent dat de koe zo snel mogelijk moet bevallen. Deze koe heeft het vaker gedaan, en met wat hulp is het kalfje zo geboren. Moederkoe likt het schoon, en zo komt de bloedsomloop goed op gang. Een hokje wordt klaargemaakt, vol met een dik pak stro als bed voor het kalfje. De koe wordt gemolken, de eerste melk is erg belangrijk. Binnen een uur de biestmelk geven, zo maakt het kalf antistoffen aan en wordt het niet snel ziek. De bevalling is goed gegaan, tijd om nog even het bed in te kruipen.

 

De dag erna is het tijd voor een pedicure voor een aantal dames, de hoeven hebben verzorging nodig en nagels worden bij geknipt. Een koe springt op een ander, dat betekent dat ze tochtig is en klaar is om gedekt te worden. Ook dat doet de boer zelf, kunstmatige inseminatie. Over 9 maanden zal deze koe bevallen van een stiertje of vaarsje. Tot die tijd wordt ze nog gemolken voordat ze met zwangerschapsverlof gaat. Weer verder met klauwbekappen, de dames lopen er weer fijn bij als de hoeven nagekeken zijn.

 

Het gras ligt gemaaid in de wei, even de opraapwagen nakijken of er niks kapot is. Vandaag moet alles voor de regen binnen zijn. Een paar reparaties aan de wagen en dan gaan rijden. Het is een uur half half 1 ‘s nachts als alles binnen is. De plastic gaat over de kuil en nog geen half uur later begint het te regenen. Het was een lange dag, maar het gras is droog binnen. Morgen dan toch even een uurtje langer blijven liggen, voordat de kalfjes zich weer melden.

 

Als boer pak je geen dagen vrij met Kerst of op zondag. Het bedrijf gaat altijd door, ook wanneer er iemand anders toezicht houdt. Daarnaast ben je niet alleen boer, maar ook monteur, dokter en noem maar op. Vaak gaat alles goed, soms gaat er wat fout. Koeien worden ziek, een moeilijke bevalling of een kapotte tractor. Geen dag is hetzelfde, maar boer ben je iedere dag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.