Wie ben ik?

Ik stel me even voor, Elke Thijssen, dochter van melkveehouders in Geulle. Sinds een tijdje richt ik me op de activiteiten voor publiek op de boerderij. Dit doe ik vanuit mijn boerenafkomst en de wil om mensen een leuke dag te bezorgen. Daarnaast schrijf ik graag, en door middel van deze Boerenblog wil ik jullie mijn visie op het boerenleven geven!

Als je later boer wil worden

Vandaag stuurde het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt een brandbrief aan de minister van Landbouw, mevrouw Schouten. Het is bijna een noodkreet van jonge boeren, een schreeuw om verandering en een roep om hulp. De jonge boeren vragen van de minister slechts twee dingen: bewegingsruimte en vertrouwen in de toekomst. Boer worden of een boerderij overnemen is anno 2019 niet meer zo eenvoudig. Ook ik krijg vaker de vraag of ik het bedrijf niet over ga nemen. Dit bedrijf verloren laten gaat, is eeuwig zonde, is iets dat ik dan vaak hoor. Ja, het is erg dat ik degene ben die er voor zorg dat dit jarenlange familiebedrijf hier eindigt. En dat is niet omdat ik dat niet zou willen, maar dat de overname meer is dan alleen koeien melken. Het is een complex, multidisciplinair levenswerk, waar je eigenlijk nooit klaar voor bent om aan te beginnen.

Lees meer »

Witte melk zwart maken

Elk jaar rond Hemelvaart en Pinksteren organiseert Campina de Boerderijdagen. Ondanks dat wij hier niet aan mee doen, een goed initiatief. De insteek van deze dagen is hetzelfde als ons doel met De wei op: geïnteresseerden de mogelijkheid bieden het boerenbedrijf te ontdekken. Door middel van spellen, proeverijen en rondleidingen, krijgen steeds meer mensen een idee wat er speelt op een boerderij.

Lees meer »

De boer op

Laarzen aan de achterdeur, overall aan de kapstok. Iedere ochtend vroeg op, zomer en winter, feestdag of niet. Eerst een rondje door de stal, vervolgens de kalfjes melk geven. Erna tussen de koeien, checken of alles in orde is, of ze allemaal op tijd de melkrobot zijn in geweest. De tractor op om de voermengwagen te vullen, een mix van gras, mais en soja. De koeien herkennen het geluid en lopen allemaal richting het voerrek. Zodra de wagen leeg is, is alleen het geluid van de voerrekken hoorbaar. Rustgevend, een tevreden gevoel voor de koeien en de boer. Vervolgens is het tijd voor de koeien om te herkauwen, vier keer het eten verteren. En dan het geluid van het hekje, tijd om naar buiten te gaan. Zo’n 7 tot 8 maanden per jaar, lekker in het gras liggen. Zolang het weer het toe laat zijn de koeien buiten. Ligplaatsen schoonmaken, nog een enkele koe die binnen is en even geaaid wil worden. ‘S avonds als het begint te schemeren is het tijd om de koeien binnen te halen, hun magen te vullen en uiers te legen. Ook de kalfjes hebben alweer dorst en honger. Na een laatste ronde door de stal zit de dag erop.

Lees meer »